ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ! ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ!

 



Σε δημόσια διαβούλευση έχει δοθεί από το υπουργείο εργασίας το νέο τερατούργημα – νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τις 13 ώρες δουλειά την ήμερα, τις συμβάσεις μηδενικών όρων «zero hour contracts», τις συμβάσεις «κατά παραγγελία», την 6ήμερη εργασία. Ένα νομοσχέδιο που επί της ουσίας απογειώνει την ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και νομοθετεί όρους σύγχρονης σκλαβιάς.

 

Το νομοσχέδιο με τον προκλητικό τίτλο «για τους διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας στην ΕΕ» είναι η νομιμοποίηση της ακόμα μεγαλύτερης εκμετάλλευσης των εργαζομένων που οι ίδιες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ έθρεψαν. Έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες μορφές ευέλικτης απασχόλησης που υπάρχουν ήδη και έχουν ως αποτέλεσμα οι 2 στις 3 προσλήψεις κάθε έτος να είναι ευέλικτες, να έχουμε πάνω από 6.000 απολύσεις εργαζομένων καθημερινά. Συμπληρώνει τις αντιδραστικές διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με στόχο την πλήρη κατάργηση του 8ωρου - 5ήμερου - 40ωρου.

 

Στόχος ΕΕ- κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων είναι ένα ακόμα πιο φθηνό, χωρίς δικαιώματα και αφοπλισμένο εργατικό δυναμικό, απογειώνοντας την ευελιξία, βάζοντας ταφόπλακα στο 8ώρο, τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας τσακίζοντας κάθε εργασιακό μας δικαίωμα, για να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη κερδοφορία της μεγαλοεργοδοσίας.

 

Κανένας συμβιβασμός με τον εργατικό μεσαίωνα και τη σύγχρονη  σκλαβιά!

Η κυβέρνηση νομοθετεί το δικαίωμα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους με 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες δουλειάς την εβδομάδα, σε πάνω από έναν εργοδότη.

 

Ομολογεί έτσι ότι με 800 ευρώ το μήνα μέσο μισθό και την ακρίβεια να «τσακίζει κόκαλα», για να ζήσει μια εργατική οικογένεια που έχει παιδιά, πρέπει οι δυο ενήλικοι γονείς να δουλεύουν 26 ώρες το 24ωρο! Αυτή είναι η πρόοδός τους;

  • Είναι πρόοδος και εξέλιξη η εργασία 13 ώρες τη μέρα, 150 χρόνια περίπου μετά την καθιέρωση του 8ώρου;
  • Είναι πρόοδος ο εργαζόμενος να δίνει 5 επιπλέον ώρες από τη ζωή του στα αφεντικά, 5 επιπλέον ώρες από την ξεκούραση του, από την ψυχαγωγία του, από την ενασχόληση με την οικογένειά του;
  • Είναι συναινετική και με ελεύθερη βούληση η "επιλογή" της 13ωρης εργασίας από τον εργαζόμενο όταν ο μισθός του τελειώνει το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα;

Δεν θα τους περάσει! Δεν πρέπει κανένας εργαζόμενος να μείνει απαθής απέναντι σε αυτή την επίθεση που δεχόμαστε. Κανένας να μην συμβιβαστεί με αυτούς τους όρους εργασίας, με την χαμοζωή. Τώρα είναι ώρα δράσης και αντεπίθεσης για να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο! Για να διεκδικήσουμε σύγχρονους όρους ζωής και εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς μας, 7ώρο- 5ημερο-35ωρο, νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας, κατάργηση όλων των ευέλικτων σχέσεων εργασίας.

Έχουμε την δύναμη με την οργάνωση μας, τους αγώνες  μας, δυναμώνοντας τα σωματεία μας να επιβάλλουμε το δίκιο μας.  Να ζούμε και να εργαζόμαστε με αξιοπρέπεια, βάσει των δυνατοτήτων που υπάρχουν με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης και όχι σαν σύγχρονοι δούλοι.