ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ 7 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΚΔΑΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας καταδικάζει την άνευ προηγούμενου προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου που κορυφώθηκε με τις 7 εκδικητικές απολύσεις. Οι απολύσεις έγιναν μία εβδομάδα μετά την διαμαρτυρία εργαζομένων για τη μεθόδευση της εταιρίας να πληρώσουν οι εργαζόμενοι από την τσέπη τους για τη διενέργεια τεστ για τον κορωνοϊό και αφού είχαν βρεθεί ήδη δύο συνάδελφοι θετικοί. Δεν είναι τυχαίο ότι ανάμεσα στις 7 απολύσεις είναι και ένα μέλος της Σωματειακής Επιτροπής της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων που πρωτοστάτησε ενάντια στην πληρωμή του διαγνωστικού τεστ και που ζήτησε το αυτονόητο, δηλαδή να καλυφθούν τα έξοδα με ευθύνη της εταιρίας.

Οι απολύσεις αυτές εντάσσονται σε μία συνολικότερη επίθεση της εργοδοσίας απέναντι στα συγκροτημένα και κατεκτημένα με αγώνες δικαιώματα των εργαζομένων και στην συνδικαλιστική τους οργάνωση. Πριν λίγους μήνες, σε μία απευθείας ανάμιξη στα εσωτερικά των εργαζομένων και με επιβολή του ιδιοκτήτη και του προϊστάμενού του έκανε «εκλογές» για επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας παρά τις καταγγελίες εργαζομένων και της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου για όργιο απειλών και εκφοβισμών, με στόχο να μην μιλάει κανείς για τα συνεχή εργατικά ατυχήματα μέσα στο εργοστάσιο λόγω απουσίας ουσιαστικών μέτρων υγιεινής και ασφαλείας.  

Αέρα στα πανιά του εργολάβου έχουν δώσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις για το νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν και επιτρέπουν στους εργοδότες να αλωνίζουν μέσα στους χώρους δουλειάς αλλά και η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου που εδώ και χρόνια ακολουθούν την τακτική  «δεν ξέρω, δεν άκουσα» διαιωνίζοντας το πρόβλημα, οι δημότες να πληρώνουν για ανακύκλωση και όλη αυτή η προσπάθεια να ακυρώνεται από τους σχεδιασμούς των εργολάβων που τους ενδιαφέρει μονάχα το απρόσκοπτο κέρδος τους.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων που αφορούν την άμεση ανάκληση όλων των απολύσεων, καμία βλαπτική μεταβολή των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς και ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής μέσα στο εργοστάσιο με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.