Η ΠΟΛΥΜΟΡΦΗ ΒΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των καταγγελιών για σεξουαλική βία και παρενόχληση επανέρχεται το ζήτημα της οποιαδήποτε μορφή βίας που ασκείται σε εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς.

Οι ανάρμοστες συμπεριφορές, οι λεκτικές επιθέσεις, οι κακοποιήσεις και οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις είναι συχνές και στον κλάδο του εμπορίου. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο, αποκαλύπτει τις πραγματικές οικονομικές και κοινωνικές αιτίες πολύμορφης βίας σε βάρος των εργαζομένων.

Στον κλάδο του εμπορίου είναι πολύ συχνά τα φαινόμενα της σεξουαλικής παρενόχλησης. Μικροί και μεγάλοι εργοδότες θεωρούν δεδομένο ότι οι εργαζόμενες είναι διαθέσιμες με κάθε τρόπο και αν τελικά δεν είναι, τότε έρχεται η απόλυση. Δεν είναι λίγες οι φορές που εργαζόμενες μας έχουν μιλήσει για ανάρμοστες συμπεριφορές ενώ οι προϊστάμενοι προσπάθησαν να τα μπαλώσουν με τις λέξεις «παρεξήγηση» και «αληθινά συναισθήματα».

Υπάρχουν παραδείγματα ανδρών και γυναικών που καθημερινά βιώνουν λεκτικές επιθέσεις, εκφοβισμό, και εξευτελισμό. Είναι πάμπολες οι καταγγελίες συναδέλφων που έχουν δεκτεί προσβλητικές συμπεριφορές απο διευθυντές και προϊσταμένους και μπροστά στους πελάτες ρίχνοντας όλο το φταίξιμο για πιθανό μη "πιάσιμο" των προσδοκόμενων κερδών στους εργαζόμενους που λιώνουν στην δουλειά!!

Είναι πρόσφατο το παράδειγμα διευθύντριας σουπερ μάρκετ που απαιτούσε από τους εργαζόμενους να είναι χαμογελαστοί, μιας και τα 300 ευρώ που παίρνουν είναι πολλά.. Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία των συναδέλφων υποφέρουν απο μυοσκελετικά προβλήματα λόγω της εξαντλητικής δουλειάς μέσα στα σούπερ μάρκετ και στα εμπορομάγαζα. Παρόλα αυτά εξευτελίζονται αν δεν γελούν...

Σε αλυσίδα σουπερ μάρκετ που πρόσφατα άνοιξε μαγαζιά στην Πάτρα διευθύντρια λέει στους εργαζόμενους ότι "όποιος σέρνεται θα φύγει κλωτσιδόν... "

Επίσης, σε μεγάλη τοπική αλυσίδα σούπερ μάρκετ απαγορεύεται οι εργαζόμενοι να μιλάνε μεταξύ τους εντός και εκτος χώρου εργασίας, ώστε οι συνάδελφοι να μην μπορούν να συζητούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με αποτέλεσμα να σιωπούν και να μην αντιδρούν!

Για χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου αυτή η κατάσταση είναι καθημερινότητα. Γιατί, χωρίς αμφιβολία, το έδαφος για την ανάπτυξη και την ανοχή φαινομένων κακοποιητικής συμπεριφοράς το λιπαίνει ο φόβος μπροστά στην ανεργία, στην εργασιακή και οικονομική ανασφάλεια, στον κίνδυνο για αποκλεισμό από την εργασία, στην ανέχεια, στην πείνα ο οποίος ενισχύεται από την απουσία εργασιακών δικαιωμάτων μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε εύκολα θύματα.

Άραγε πόσο ελεύθερος είναι σε αυτό το σάπιο σύστημα ένας εργαζόμενος να καταγγείλει στην επιθεώρηση εργασίας φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας.. Στην καλύτερη περίπτωση αυτές οι ελεγκτικές αρχές να τον αγνοήσουν, στην χειρότερη να ενημερώσουν χαρτί και καλαμάρι την εργοδοσία..

Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες που έρχονται στο σωματείο μας όπου όταν η επιθεώρηση εργασίας πάει για έλεγχο σε σούπερ μάρκετ φεύγει με σακούλες στα χέρια γεμάτα "δωράκια".

Άραγε πόσο εύκολα μπορεί να καταγγείλει μια εργαζόμενη που είναι έγκυος ότι απαγορεύεται να καθίσει στο σκαμπό του ταμείου;

Άραγε πόσο νοιάζεται η κυβέρνηση για τα εξαντλητικά ωράρια που δουλεύουν οι συνάδελφοι, όταν την ίδια ώρα νομοθετεί ώστε η εργοδοσία να μην είναι υποχρεωμένη να τα δηλώνει στο "Εργάνη";

Σήμερα που η πανδημία καλπάζει δεκάδες συνάδελφοι που έχουν ασθενήσει έχουν απειληθεί με απόλυση αν πουν στους συναδέλφους τους ότι ασθενούν.

Δεν μπορουμε να έχουμε καμία εμπιστοσύνη ότι το ζήτημα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας που προκαλεί φαινόμενα εκφοβισμού, σεξουαλικής και λεκτικής βίας, μπορεί να το λύσουν αυτοί που το δημιουργούν. Δεν μπορούν να το λύσουν οι κυβερνήσεις και οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές.

Συνάδελφοι ο μόνος τρόπος για να λυθούν τέτοιες συμπεριφορές είναι συλλογικά μέσα από τα σωματεία που έχουν αποδείξει ότι δεν τα κρυβουν κάτω από το χαλί. Σε τέτοιες στιγμές πρέπει να ενισχύεται η συναδελφικότητα και να δίνεται έγκαιρη απάντηση-λύση. Δεν βοηθάει να τα αποσιωπούμε.  

Η σιωπή για ζητήματα όπως η πολύμορφη βία, ιδιαίτερα εργοδοτική μπορεί να σπάσει στους χώρους δουλείας, εκεί που χτίζεται πραγματικά ασπίδα προστασίας μέσα από τον συλλογικό αγώνα, ώσπου να ξεριζωθεί κάθε μορφή εκμετάλλευσής ανθρώπου από άνθρωπο.

Μην μένεις σιωπηλός... Ελα σε επαφή με το σωματείο σου!!!