ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ


Το κλαδικό σωματείο εργατοϋπαλλήλων σε εμπορικές επιχειρήσεις και παροχής υπηρεσιών Ν. Αχαΐας καταγγέλει κυβέρνηση και εργοδοσία για εγκληματικές πρακτικές γύρω από τη διαχείριση κρουσμάτων. Τις τελευταίες μέρες στην Αχαΐα και ιδιαίτερα στην Πάτρα γίνεται φανερό ότι για τα κέρδη των λίγων η υγεία και η ζωή μας θεωρούνται παράπλευρη απώλεια. Παρόλο που η Αχαΐα βρίσκεται στο κόκκινο η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει πιο αυστηρά πρωτόκολλα σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος σε χώρο δουλειάς.

Σε μια σειρά χώρους συνάδελφοι νόσησαν και ακόμα και αυτά τα ελλειπή υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν, έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται λάστιχο. Ακόμα και σήμερα που υποτίθεται ότι έστω και φαινομενικά έχουν παρθεί κάποια μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων οι καταγγελίες για κρούσματα μέσα σε εργασιακούς χώρους διαδέχεται η μία την άλλη.

Αυτή την βδομάδα το σωματείο μας καταγγέλει τα εξής:

Στο κατάστημα ΖΑΡΑ Πάτρας που απασχολεί 60 εργαζόμενους και οι πελάτες είναι εκατοντάδες κάθε μέρα, την Πέμπτη 28/1 συναδέλφισσα νόσησε και βρέθηκε θετική. Μετά από παρέμβασή μας ενημερωθήκαμε από εκπρόσωπο της εργοδοσίας ότι θα πραγματοποιήθούν τεστ μόνο σε ελάχιστες στενές επαφές και όχι στο σύνολο των εργαζομένων και μάλιστα όχι μοριακό αλλά rapid. Το κατάστημα δεν σταμάτησε τη λειτουργία του ούτε λεπτό και λειτουργούσε με συναδέλφους που είχαν έρθει σε επαφή με τη συνάδελφο που νοσούσε. Η απολύμανση λέγεται ότι πραγματοποιήθηκε κατευθείαν όμως οι συνάδελφοι καταγγέλουν ότι δεν είδαν πιστοποιημένο συνεργείο να πραγματοποιεί απολύμανση. Είναι άγνωστο ακόμα ποσοι συνάδελφοι και αν βγήκαν σε καραντίνα.

Στις αποθήκες LIDL ΒΙΠΕ Πάτρας, που απασχολεί γύρω στους 60 εργαζόμενους εμφανίστηκε θετικός συνάδελφος την Τρίτη 26/1 αλλά η εργοδοσία το απέκρυπτε μέχρι την Παρασκευή 29/1. Μετά από πιέσεις έγιναν τεστ στο τέλος της βάρδιας (για να μην σταματήσει καθόλου η δουλειά), αλλά σε ελάχιστους εργαζόμενους και μόνο σε όσους δούλευαν στον ίδιο πόστο. Είναι απαράδεκτο να μην γίνονται τεστ σε όλο το προσωπικό με το πρόσχημα ότι δεν προβλέπεται, ενώ την ίδια ώρα οι συνάδελφοι μετακινούνται με λεωφορείο, μέσα στο οποίο επιβαίνουν εργαζόμενοι από όλα τα πόστα. Μετά από τα τεστ βρέθηκε θετική και άλλη συνάδελφος. Είναι ξεκάθαρο ότι όσο η εργοδοσία απέκρυπτε.. ο ιός έκανε πάρτυ μέσα στις αποθήκες.

Και στις δύο αυτές πολυεθνικές φαίνεται ότι αποφεύγουν να κάνουν τεστ σε όλο το προσωπικό γιατί δεν θέλουν να ρισκάρουν πιθανό κλείσιμο έστω και για μισή μέρα αν αποδεικτεί ότι τα κρούσματα είναι πολλά.

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ!!!

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ:

  • ΜΟΡΙΑΚΟ ΤΕΣΤ και επαναλαμβανόμενο σε όλους τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που έχουν κρούσματα.
  • Προληπτικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλες τις επιχειρήσεις.
  • Σε επιχειρήσεις με κρούσματα άμεση ενημέρωση των εργαζομένων και πελατών προκειμένου να προληφθεί η εξάπλωση του ιού.
  • Άμεση παρέμβαση του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας σε επιχειρήσεις με κρούσματα.
  • Έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές για τοποθέτηση τζαμιών στα ταμία σε όλα τα σούπερ μάρκετ και εμπορικά καταστήματα που δεν έχουν.
  • Κανονική καταβολή των αποδοχών στους εργαζόμενους που νοσούν, χωρίς την εφαρμογή του πρόσφατου αντεργατικού νόμου που προβλέπει τη δυνατότητα αναπλήρωσης των μισών ωρών απουσίας με απλήρωτες υπερωρίες.

Σχόλια