ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές  Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας την προηγούμενη εβδομάδα διενήργησε κοινό έλεγχο με την Επιθεώρηση Εργασίας και συγκεκριμένα με το τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας & Υγείας στην εργασία. Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε στους μεγάλους εργασιακούς χώρους στο κέντρο της Πάτρας. Και μέσα από αυτόν το έλεγχο φάνηκε ότι οι εργοδότες αρκούνται στις μεγάλες και εντυπωσιακές βιτρίνες των καταστημάτων τους χωρίς όμως να παρέχουν τα βασικά στους εργαζομένους τους. Πάνω απ' όλα γι'αυτούς είναι να βγαίνουν τα κέρδη τους, με κόστος την υγεία των εργαζομένων. Επιβεβαιώνεται ότι στους χώρους που δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο κοινό όπως αποθήκες, χώροι για τα διαλείμματα κτλ. υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις εις βάρος των εργαζομένων. 
Συγκεκριμένα, οι αποθήκες δεν έχουν αρκετά παράθυρα και σωστό εξαερισμό. Επίσης οι αποστάσεις στους διαδρόμους δεν είναι σωστές και αντικείμενα καλύπτουν τα σημεία διαφυγής. Στις σκάλες δεν υπάρχουν κάγκελα και κουπαστές, καθώς και οι αντιολισθητικές και άλλες σημάνσεις έχουν φθαρεί ή δεν υπάρχουν. Όσο για τους χώρους που μπορούν οι εργαζόμενοι να κάνουν το διάλειμμά τους οι ελλείψεις είναι φανερές. Χώροι μικροί και ανεπαρκείς να καλύψουν τα βασικά στους εργαζόμενους. Μικρά ερμάρια χωρίς κλειδαριές. Χώροι ακατάλληλοι για τη φύλαξη του φαγητού των εργαζομένων και ούτε καν χώρος να μπορούν να κάτσουν για φαγητό. Υπάρχουν εργασιακοί χώροι που οι τουαλέτες είναι σε άλλο χώρο έξω από το κατάστημα και η εργοδοσία χρονομετρεί τους εργαζόμενους όταν την επισκέπτονται. 
Ένα βασικό που λείπει απ’ όλους τους χώρους είναι τα σκαμπό για ολιγόλεπτη ξεκούραση των εργαζομένων. Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν πρώτα και κύρια στα ταμεία. Το σωματείο μας και σε άλλους ελέγχους που έχει διενεργήσει, πάντα επισημαίνει στους υπευθύνους ότι είναι παράνομο να μην υπάρχουν. Παρόλα αυτά είναι πολλοί οι εργοδότες που δεν τα παρέχουν ούτε στα ταμεία αλλά ούτε και σε άλλα πόστα. Λες και οι εργαζόμενοι είναι τιμωρία ή είναι απίθανο να έχουν την ανάγκη να κάτσουν, ή ακόμα σαν να μην υπάρχουν εργαζόμενες σε εγκυμοσύνη που επιβάλλεται να ξεκουράζονται. 
Το Σωματείο μας καλεί όλους τους εργαζόμενους να καταγγείλουν αντίστοιχα γεγονότα και ελλείψεις στους χώρους δουλειάς τους. Να μην ανέχονται την εργασιακή αυθαιρεσία και να διεκδικούν ό,τι δικαιούνται συσπειρωμένοι στο κλαδικό μας σωματείο!! 
Απαιτούμε από την επιθεώρηση εργασίας να εντείνει τους ελέγχους και να τους διενεργεί με γνώμονα την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

το Δ.Σ.


Σχόλια