ΔΕΝ ΥΠΟΚΥΠΤΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


ΔΕΝ ΥΠΟΚΥΠΤΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ

Με αφορμή τον κορονοϊο η εργοδοσία έχει ξεσαλώσει. Τα ελλειπέστατα μέτρα υγιεινής στους χώρους δουλειάς πάνε χέρι-χέρι με την εργοδοτική ασυδοσία. Όλα αυτά με την ευλογία της κυβέρνησης που ακόμα και σε αυτήν την κατάσταση δείχνει με ποιον πραγματικά είναι μιας και στα μέτρα που παίρνει για τις επιχειρήσεις, στην προστασία του τζίρου και των κερδών τους, απουσιάζουν εντελώς μέτρα που προστατεύουν τους εργαζόμενους. Αντίθετα, η κυβέρνηση παίρνει αντιδραστικά μέτρα για τους εργαζόμενους αναστέλοντας ακόμα και την υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί σε καθημερινή βάση στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου και της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων.
Στον κλάδο του εμπορίου οι εμποροϋπάλληλοι που έρχονται σε άμεση και κοντινή επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους, στην ουσία διώκονται από την εργοδοσία με το πρωτοφανές επιχείρημα ότι τα γάντια ή οι μάσκες, «τρομάζουν το καταναλωτικό κοινό». Την ίδια ωρα που κάνουν «χρυσές δουλειές» υπερδιπλασιάζοντας τον τζίρο τους τα σούπερ μάρκετ αρνούνται να παράσχουν ακόμα και τα βασικά μέτρα προφύλαξης των εργαζομένων (αντισυπτικά, μάσκες). Ταυτόχρονα καταπατούν ωράρια έχοντας κάνει τους εργαζόμενους λάστιχο.
Ταυτόχρονα την ίδια ώρα που τα κυβερνητικά επιτελεία ετοιμάζονται να δώσουν "ζεστό" χρήμα σε μεγαλοεργοδότες και επιχειρήσεις προκειμένου να προστατευτούν οι "επενδύσεις" και τα κέρδη τους από τις συνέπειες της επιδημίας, σε πολλές επιχειρήσεις έχει ξεκινήσει ένα όργιο απολύσεων, αναγκαστικών αδειών και αδειών άνευ αποδοχών.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Εδώ και τώρα να προσληφθούν εργαζόμενοι με σταθερή και μόνιμη εργασία, σε επιχειρήσεις όπως σούπερ μάρκετ, εταιρείες καθαριότητας, εταιρείες απολύμανσης, ώστε να καλυφθούν τα κενά. 
Σε αυτές, να τηρείται ανθρώπινο ωράριο ώστε να μην καταπονείται ο οργανισμός.
Στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε διαρκή έκθεση να παρέχονται μέσα ουσιαστικής ατομικής προστασίας, Τα ίδια, όσον αφορά τα ατομικά μέτρα προστασίας ισχύουν για τους εργαζόμενους φύλακες, τους εργαζόμενους από εταιρείες security.
Για όσους εργαζόμενους επιβάλλεται για διάφορους λόγους να απέχουν από την εργασία τους λόγω του κορονοϊού, να εξασφαλίζεται επιπλέον άδεια της κανονικής, με αποδοχές και ασφάλιση.
Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας!
Για τους εργαζόμενους γονείς να δίνεται η δυνατότητα λήψης παραπάνω γονικής άδειας με αποδοχές.
Καλούμε την επιθεώρηση εργασίας να ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους. Να ελεγχθούν άμεσα όλες οι επιχειρήσεις για τις οποίες υπάρχουν καταγγελίες από το σωματείο μας και από μεμονομώνους εργαζόμενους.
Καλούμε τους εργαζόμενους να απευθύνονται στο σωματείο μας για οποιαδήποτε μονομερή κίνηση της εργοδοσίας που θίγει τα δικαιώματα τους. Να μην υιοθετήσουν την εργοδοτική θέση που αναφέρεται σε «έκτακτη ανάγκη» ώστε να κάνουν πίσω σε αξιώσεις της.

ΕΛΑ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ
Για να μην πληρώσουμε εμείς το μάρμαρο,
να μην πάμε σαν πρόβατα στη σφαγή!