Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα Κάτω τα χέρια από τη λαϊκή περιουσία

Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα
Κάτω τα χέρια από τη λαϊκή περιουσία

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ, 19:00
ΤΑΡΑΜΠΟΥΡΑ (ΕΡΓ. ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ) / ΠΛ. ΝΤΕ ΜΙΡΑΝΤΑ (ΠΛ. ΠΑΝΑΧΑΙΚΗΣ)

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ, 20:30 ΝΟΤΙΟ ΠΑΡΚΟ, ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟ ΓΛΕΝΤΙ

Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής υπηρεσιών Ν. Αχαΐας καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση που διοργανώνει ο δήμος Πατρέων με σύνθημα. «Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα - Κάτω τα χέρια από τη λαϊκή περιουσία».

Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και εμποροϋπάλληλοι πρέπει να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα ιδιαίτερα τώρα που η  κυβέρνηση φέρνει με τη μορφή του επείγοντος, νέο πολυνομοσχέδιο με δεκάδες αντεργατικά προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στην 4η αξιολόγηση.

Τα προαπαιτούμενα αυτά όχι μόνο διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για επαναφορά δήθεν των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά το τέλος των μνημονίων, αλλά μονιμοποιούν και όλα τα αντεργατικά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί ως σήμερα με βάση τον «κώδικα εργατικού δικαίου και κώδικα ρυθμίσεων εργασίας». Επιβεβαιώνεται ότι στην «μεταμνημονιακή Ελλάδα» όχι μόνο δεν καταργείται κανένας εφαρμοστικός νόμος των τριών μνημονίων, αλλά θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο η αντιλαϊκή επίθεση με βάση τα μνημόνια επιτήρησης της Ε.Ε.

Στον κλάδο του εμπορίου και των υπηρεσιών δοκιμάστηκαν και γενικεύτηκαν, όλο το προηγούμενο διάστημα όλες οι μορφές των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Το συνεχές χτύπημα στη ζωή των εργαζόμενων ιδιαίτερα στο εμπόριο μέσω των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, η μερική απασχόληση, οι μηνιαίες-3μηνες-6μηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου αλλά και τα διακεκομμένα ωράρια βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με τους άθλιους μισθούς που ξεκινούν στον κλάδο από τα 180-200 ευρώ.

Η σχεδιασμένη κατάργηση της Κυριακής αργίας συνοδεύεται με μεγάλες καθυστερήσεις στις καταβολές των μισθών, με απλήρωτες υπερωρίες και ρεπό που δε δίνονται, με αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας, με ολοένα και λιγότερους εργαζόμενους ιδιαίτερα σε μεγάλους εργασιακούς χώρους να βγάζουν πολλαπλάσια δουλειά, γεγονός που οδηγεί το τελευταίο διάστημα σε αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.

Τα απελευθερωμένα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων σε συνδυασμό με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας τα τελευταία χρόνια, έχουν οδηγήσει τον κλάδο να έχει ένα άστατο και ακανόνιστο εργάσιμο χρόνο. Οι ανατροπές στον εργάσιμο χρόνο μαζί με τη διαρκή προσπάθεια κατάργησης της Κυριακής αργίας, χτυπούν στην καρδιά τη ζωή του εμποροϋπάλληλου αλλά και τη ζωή συνολικά
μιας εργατικής οικογένειας που έχει μέλος της, εργαζόμενο στον κλάδο του εμπορίου.

Καλούμε τους άνεργους του κλάδου να δώσουν αγωνιστικό παρόν στην πρωτοβουλία του δήμου πατρέων. Ως κλαδικό σωματείο θεωρούμε ότι ο άνεργος συνάδελφος μας είναι κομμάτι δικό μας, κομμάτι της εργατικής τάξης. Τους ανέργους του κλάδου μας τους θεωρούμε ενεργό κομμάτι του κλαδικού σωματείου, είναι ανάγκη για τον άνεργο και την οικογένεια του, να μην κλείνεται στο καβούκι του, να μην αντιμετωπίζει ατομικά ή μοιρολατρικά τις συνέπειες της ανεργίας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Eπίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλη την περίοδο της ανεργίας. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ.
  • Άμεση κάλυψη όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία.
  • Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας και άλλων επιδομάτων (επίσχεση κλπ), ή εργάζονται περιστασιακά.
  • Κανέναν πλειστηριασμό σε σπίτι ανέργου. Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
  • Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους ανέργους σε όλα τα μέσα μεταφοράς.
  • Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος.
  • Κατάργηση όλων των ρυθμίσεων που προβλέπουν την αύξηση του ορίου απολύσεων καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Κατάργηση των αντεργατικών-αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπάλληλους.
  • Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ!!

Σχόλια