ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΟΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΤΗΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ !



Με αφορμή τις εκλογές του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και την πρόσφατη εκλογοαπολογιστική συνέλευση αντιπροσώπων που έγινε, αναδείχτηκαν ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν την εργατική τάξη της πόλης μας.
Σήμερα, μια από τις κυριότερες αιτίες που η εργατική τάξη καθυστερεί να οργανωθεί και να απαντήσει, να αντεπιτεθεί στις δυνάμεις του κεφαλαίου, των πολιτικών του εκπροσώπων, είναι ο ρόλος και η επίδραση των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, έτσι όπως δεκαετίες εκφράζεται συνολικά στη χώρα μας από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση», σε αρκετές από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, μαζί και στη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Άρα η αποδυνάμωση τέτοιων δυνάμεων είναι από τις βασικότερες προϋποθέσεις σε συνδυασμό με την ενίσχυση των συσχετισμών υπέρ των δυνάμεων που συγκροτούν και συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, για να οργανωθεί η εργατική τάξη, να αναπτύξει τους αγώνες της, να δράσει από κοινού με τα άλλα λαϊκά στρώματα, ενάντια στις δυνάμεις του κεφαλαίου, την κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η δράση των συνδικάτων και των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, είχε το προηγούμενο διάστημα ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη των εργατικών και λαϊκών αγώνων στην πόλη μας. Παρόλο τον αρνητικό συσχετισμό και την συνολική κατάσταση του εργατικού κινήματος τα τελευταία χρόνια, οι δυνάμεις μας έδωσαν τη μάχη για τη μαζικοποίηση και τη ζωντανή λειτουργία των σωματείων. Αυτή τη συμβολή αναγνωρίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι και άνεργοι σήμερα.
Είναι δεκάδες οι χώροι δουλειάς, που τα ταξικά συνδικάτα και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, οι εκπρόσωποι της ΤΑΣ στη διοίκηση του ΕΚΠ βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της οργάνωσης και της στήριξης των αγώνων για να αντιμετωπιστούν οι απολύσεις, η απλήρωτη δουλειά, η κατάργηση και αλλαγή συμβάσεων. Οργάνωσαν κινητοποιήσεις που έγραψαν την δική τους ιστορία, όπως οι μεγάλες κινητοποιήσεις για την ανεργία, οι γενικές απεργίες, οι απεργιακοί αγώνες για τους νεκρούς συναδέλφους μας στα έργα των οδικών αξόνων, η πολύμηνη μάχη για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων στο Καζίνο και άλλους δεκάδες μικρούς και μεγάλους αγώνες.
Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται οι δυνάμεις του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού. Η ΠΑΣΚΕ που είχε αυτοδυναμία στο ΕΚΠ και από κοντά οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, έδωσαν τη μάχη της ενσωμάτωσης του λαού στα σχέδια της αστικής τάξης και της κυβέρνησης. Το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας που πραγματοποιήθηκε στις 14 Νοεμβρίου, ήταν συνέδριο παρωδία και προσπάθειας νομιμοποίησης της νοθείας.
Η ηγετική ομάδα της διοίκησης του ΕΚΠ, με τη στήριξη των ανθρώπων τους από τη ΓΣΕΕ, με εκφυλιστικές διαδικασίες, χωρίς καν να υπάρχει κατάλογος των αντιπροσώπων από τα σωματεία που έπρεπε να είναι στο συνέδριο, προσπάθησε να επιβάλλει με ψέματα και συκοφαντίες αποκλεισμούς των σωματείων και αντιπροσώπων τους που δεν ήταν στη δική τους λογική. Η αποφασιστική στάση μας στη συνέλευση και η μαζική αντίδραση για το δίκιο μας, πράγμα που έγινε γενικώς αποδεκτό και από τους υπόλοιπους αντιπροσώπους, ανάγκασε την ηγετική ομάδα του ΕΚΠ να μην προχωρήσει στον αποκλεισμό των σωματείων που εισηγήθηκε.
Στο συνέδριο δεν έγινε καμία συζήτηση παρά την προσπάθεια των δυνάμεων της ΤΑΣ όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και τη μέρα του συνεδρίου για να πραγματοποιηθεί ουσιαστική συζήτηση και τοποθετήσεις από τους αντιπροσώπους, επίσης δεν υπήρχαν πρακτικά σωματείων, ποιοι αντιπρόσωποι έπρεπε να παρεβρίσκονται, τα έλεγξε όλα η πρόεδρος (όπως η ίδια είπε στο τελευταίο Διοικητικό συμβούλιο). Δεν μας είπε όμως η απερχόμενη πρόεδρος, πως το δικό της σωματείο, παρουσιάζει 9 αντιπροσώπους για το συνέδριο του ΕΚΠ; Δηλαδή ψήφισαν 428 εργαζόμενοι σε τεχνικά γραφεία στην Πάτρα; Και αν ναι, γιατί δεν κατέθεσε τα πρακτικά των αρχαιρεσιών ούτε στην απερχόμενη διοίκηση του ΕΚΠ, ούτε στο Πρωτοδικείο όπως είναι υποχρεωμένη; Δεν γνωρίζει τις διαδικασίες αυτές η απερχόμενη πρόεδρος; Δεν σέβεται ούτε τα σωματεία της δύναμης του ΕΚΠ, την απερχόμενη διοίκηση ούτε τη δικαιοσύνη;
Την ίδια στιγμή νομιμοποιούν σωματεία όπως των ναυτεργατών Ρίου – Αντιρρίου που κουβάλαγαν ψηφοδέλτια από όλη την Ελλάδα, παρουσιάζοντας μητρώο μελών με 100 περίπου ψηφίσαντες που δεν υπάρχουν στα ναυτολόγια των συγκεκριμένων πλοίων που φαίνεται ότι εργάζονται. Είναι γνωστή και η απόφαση της ΠΝΟ που απέκλεισε αυτό το σωματείο από το συνέδριο της.
Είναι οι ίδιοι που νομιμοποίησαν τις εκλογικές διαδικασίες στις καθαρίστριες, που όταν έκλεισε η κάλπη είχαν ψηφίσει 70 και ξαφνικά ανακοινώθηκαν 112, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν ελεγχθεί από την απερχόμενη διοίκηση του ΕΚΠ τα πρακτικά των αρχαιρεσιών και δεν έχουν κατατεθεί στο πρωτοδικείο.
Αντίστοιχα ζητήματα με νοθείες υπάρχουν και σε άλλα σωματεία της δύναμης του ΕΚΠ, τα οποία τα έλεγξε μόνο η απερχόμενη πρόεδρος, με κορυφαίο παράδειγμα αυτό του μέλους της διοίκησης της ΓΣΕΕ και προέδρου του πανελλαδικού σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων με έδρα την Πάτρα που ψήφισαν εκατοντάδες αντιπρόσωποι από τη Λάρισα, την Κομοτηνή, την Αιτωλοακαρνανία, την Κορινθία χωρίς αριθμούς μητρώου ΙΚΑ. Όλα αυτά, ήρθαν στη δημοσιότητα ένα μήνα πριν περίπου, όταν τους ‘’πιάσαμε στα πράσα’’, όταν με κλειδωμένο το εργατικό κέντρο άνοιγαν τις μαύρες σακούλες σκουπιδιών για να μετρήσουν τους ψήφους που μάζευαν 4 μήνες από όλη την Ελλάδα για να βγάλουν αντιπροσώπους για το ΕΚΠ και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.
Δεν μας κάνει εντύπωση η στάση και η τακτική της ηγετικής ομάδας του ΕΚΠ, είναι άλλωστε γνωστό το ότι υπερασπίζουν τη γραμμή και τη στρατηγική της αστικής τάξης της περιοχής μας, σε όποιο κλάδο και αν δραστηριοποιούνται. Είναι οι άνθρωποι της εργοδοσίας μέσα στο εργατικό κίνημα. Γι’ αυτό το λόγο πολέμησαν με κάθε τρόπο τις μεγάλες πρωτοβουλίες συνδικάτων και φορέων της πόλης που πάρθηκαν φέτος και πέρυσι για τα ζητήματα της ανεργίας, του δικαιώματος για μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για κάλυψη των σύγχρονων αναγκών.
Οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ,ΣΥΡΙΖΑ, ΔΑΚΕ και άλλοι που συντάχθηκαν και συντάσσονται μαζί τους) στήριξαν και στηρίζουν όλα τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα, τα παρουσιάζουν ως μονόδρομο, λένε στους εργάτες να σκύβουν το κεφάλι και να συμβιβάζονται με την ανεργία, την υποαπασχόληση, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα. Είναι οι δυνάμεις αυτές που οργανώνουν ημερίδες, όπως αυτή για την καπιταλιστική ανάπτυξη, που οργάνωσε πρόσφατα το ΕΚΠ μαζί με το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, για μεγαλύτερα κέρδη στο κεφάλαιο και τους εργάτες σκλάβους.
Τους βεβαιώνουμε ότι δε θα κάτσουμε να παρακολουθούμε να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας ένα όργιο νοθείας και παρατυπιών που στόχο έχει να δημιουργήσει ψεύτικους συσχετισμούς. Δε θα αφήσουμε να θεωρούν τα σωματεία και το ΕΚΠ τσιφλίκι τους, με τους εργαζόμενους στον πάγο να μην παίρνουν χαμπάρι με ποιους τρόπους καθορίζονται οι συσχετισμοί.
Απευθύνουμε κάλεσμα σε κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη της Πάτρας, σε κάθε άνεργο, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή και αντιπρόσωπο στο συνέδριο του ΕΚΠ που κατανοεί την άσχημη κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος και συμφωνεί ότι τα εργατικά σωματεία και το ΕΚΠ πρέπει να ξεφύγουν από τον θανάσιμο εναγκαλισμό κυβέρνησης και εργοδοσίας.
Τους καλούμε να μην αποδεχτούν συνέδρια και εκλογές μηχανισμών, εκβιασμών και διαμόρφωσης συσχετισμών με νόθους αντιπροσώπους από σωματεία με νόθες εκλογές και ανύπαρκτα μητρώα.
Δε χωρούν αυταπάτες για το ρόλο τους, ούτε για τη στάση τους. Τώρα είναι που χρειάζεται η εργατική τάξη της πόλης μας να τους απομονώσει, να τους γυρίσει την πλάτη. Θα είναι ένα μεγάλο βήμα στην υπόθεση της αλλαγής της κατάστασης συνολικά στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της περιοχής μας. Ειδικά αυτή την περίοδο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε νέα μέτρα, το νέο βάρβαρο αντιλαϊκό προϋπολογισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που παλεύουμε για συλλογικές συμβάσεις και ανάκτηση των απωλειών της περιόδου της κρίσης, να οργανώσουμε την απεργία στις 14 Δεκέμβρη. Θέλουμε Εργατικό Κέντρο αποκούμπι και πραγματικό στήριγμα των εργατών και των αγώνων τους και όχι παραμάγαζο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Καλούμε όλα τα συνδικάτα, όλους τους έντιμους συνδικαλιστές ανεξάρτητα παράταξης, κυρίως όμως τους χιλιάδες εργαζόμενους της πόλης μας να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να καταδικάσουν τέτοιες  πρακτικές και με αποφασιστικότητα και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους να μπουν με τη συμμετοχή τους στα συνδικάτα, οι ίδιοι εμπόδιο σε αυτούς που στέκονται εχθρικά προς τα συμφέροντα τους. Καλούμε την εργατική τάξη της πόλης μας να μην επιτρέψει τη νοθεία και τον εκφυλισμό τις επόμενες μέρες.
Δυναμώνουμε το ΠΑΜΕ
Αλλάζουμε τα πράγματα στο συνδικαλιστικό κίνημα

ΤΑΣ (Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση)

ΠΑΤΡΑ 27/11/2017  

Σχόλια